Kolesarski klub Postojna Seznam forumov Kolesarski klub Postojna
Kolesarski klub Postojna
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JESENSKO KOLESARJENJE PO KRPANOVI POTEH

 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Kolesarski klub Postojna Seznam forumov -> Ostale prireditve
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zverček
Kolesarček


Pridružen/-a: 31.03. 2007, 20:20
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2009 05:58    Naslov sporočila: JESENSKO KOLESARJENJE PO KRPANOVI POTEH Odgovori s citatom

Start je v NEDELJO, 27.septembra, ob 10. uri, s parkirišča pred gostinskim lokalom »Pri Marti« v Pivki.

OPIS POTI

S parkirišča zapeljemo levo, na glavno cesto, že po slabem kilometru pa še enkrat v levo, proti vasici Gradec. Asfaltna cesta nas v blagem vzponu pripelje do mostu nad železniško progo Ljubljana-Pivka, kjer si lahko za trenutek oddahnemo in si ogledamo prečudovito panoramo Petelinj in širše okolice.

Pot še nekaj metrov nadaljujemo do vasice Gradec, gručastega naselja, s približno 55 prebivalci. Pred prvimi hišami naša pot zapelje v desno. Še 300 metrov asfalta nas vodi do podružnične cerkvice Svete Trojice, v kateri je zanimiv glavni oltar z letnico 1738, ki ga je strokovna literatura povezovala z deli Francesca Robbe, čeprav je potrjeno, da gre za anonimno delo.

Naša pot se nadaljuje po lepi makadamski poti v blagem spustu, na ravnini pa zavijemo desno ter sledime izviru Replje, potoku, ki se napaja pod bližnjo Osojnico (820 m) in ki pred vasjo Selce ponikne ter kasneje ponovno priteče na dan v bruhalniku Niščnik ob železniški progi.

Do vasi Selce je približno 1,7 km poti, v vas pa pridemo skozi železniški podvoz. Nad vasjo se na hribu Špiček nahajajo ostanki gradišča, kjer so odkrili prazgodovinsko keramiko in rimske novce.

Zapeljemo se naravnost skozi vas, nadaljevanje poti pa nas bo kar nekaj časa vodilo po samoti.

Previdno, potrebo bo prečkati glavno cesto! Solidna makadamska cesta nas bo 3,8 km, v rahlem vzponu, vodila skozi prijetno naravno okolje, vse do table, ki označuje »Vojaško območje«. Ne ustrašite se – pri tabli zavijemo levo, pot pa nas bo, brez nevarnosti, vodila skozi osrčje vojaškega poligona, vse do hriba Okroglek, nad obrežje občasnega Petelinjskega jezera, ki leži v kotanji, katere dno je na 530 m/nv. Dolgo je približno 1km in okrog 0,6 km široko, voda pa se v njem zadržuje približno 6 mesecev v letu.

Nadaljevanje poti nas vodi levo, približno 3 km vzpona, v smeri izhodišča za vzpon na Sveto Trojico, ki se s svojimi 1124 m ponosno dviguje nad Pivško kotlino. Legende in tudi nekateri dokazi izkazujejo, da je bil od tod doma Levstikov junak Martin KRPAN, silak, ki je v Trst tihotapil sol in …

Mi se pač, kot kolesarji, ne bomo podali na vrh, pač pa pobočje obkrožili po gozdni cesti za Sovičem (1054 mnv) in se priključili na Postojnsko cesto, ki v Javornike pripelje iz smeri koče Mladika v Postojni. Po Javornikih se bomo peljali mimo Nove in Stare hiše, vse do Vrh Korena.

Na območju Javornikov prevladujejo sklenjeni jelovo-bukovi gozdovi, pokrajina pa je zelo razgibana. Tostran hribovja se javorniške vode zbirajo v Pivških presihajočih jezerih, onstran vrhov, ki dosežejo tudi preko 1200 m pa napajajo Cerkniško jezero. V Javornikih so včasih kuhali oglje, drvarili, delovala pa je tudi glažuta. Ponekod ob poteh so gozdarske koče ter ostanki italijanskih bunkerjev in kasarn, še iz časov, ko je tod potekala italijansko -jugoslovanska meja. V zavetju gozdov živijo različne živalske vrste, ohranile pa so se tudi populacije velikih zveri, kot so ris, volk in medved.

A brez strahu! Mi se z vrh Korena spustimo približno kilometer in zavijemo levo, nakar sledi rahel spust skozi čudovito gozdno okolje, do 4,3 km oddaljenih Jurišč, vasice 702 nad morjem. Prelepa vas, v okolici katere je kar nekaj kraških jam in spodmolov. V enega od njih so se vaščani skrivali v II. svetovni vojni ob letalskih napadih (pod Belimi stenami). V teh krajih je podnebje ostro, z močno burjo in pozimi z velikimi snežnimi zameti. Izredno razvita je ovčereja.

Po asfaltirani cesti se spustimo do Palčja, konec vasi pa se zoper podamo na makadam proti Kleniku. Pred Klenikom se vrnemo na makadam, ki nas pripelje na obrobje Palškega jezera, največjega med presihajočimi jezeri na Pivškem. Jezero samo je dolgo 1,3, široko pa 1,5 km ter je floristično zelo zanimivo, istočasno pa nudi zavetje številnim vrstam ptic.

Mi se po poti napotimo levo in se po gozdni cesti pripeljemo nad Trnje. Sledi spust do vasi, preko travnikov in polj pa, po poljske poti, pridemo v Petelinje, se vrnemo levo na glavno cesto in prijetno druženje na kolesih zaključimo na izhodišču.

Dolžina poti je približno 48 kilometrov, z okrog 600 višinskimi metri vzponov. Poti so primerne za gorska in treking kolesa, s solidnimi pnevmatikami.

Po zaključku v gostilni pri Marti sledi kosilo in priložnost za prijetno druženje, med potjo pa vas bomo morda presenetili še s čim!

PRIJAVE so možne osebno v papirnici SPONKCA v Pivki, ali po telefonu 031 363 745!

STARTNINA – 5 EUR

Vabljeni!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Kolesarski klub Postojna Seznam forumov -> Ostale prireditve Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.